8. August - Svetový deň mačiek

Mačka bola vnímaná ako posvätné zviera vo viacerých kultúrach. Žije s nami už viac ako 4500 rokov. Elegantná dáma odetá v jemnom kožúšku aj so svojimi deviatimi životmi si získala svoje miesto v našich srdciach aj príbytkoch.

A práve 8. augusta majú aj tieto magické stvorenia svoj deň. Medzinárodný deň mačiek sa oslavuje od roku 2002 a vznikol z iniciatívy Medzinárodného fondu pre ochranu zvierat - International Fund for Animal Welfare

 

 

Kastrácia mačky

Mačky sú úžastné stvorenia a do vienka okrem deviatich životov dostali aj výbornú schopnosť reprodukcie. Matka mačka je schopná byť znova gravidná už 2 týždne po pôrode aj počas odchovu a kojenia aktuálneho potomstva. Kastrácia je chirurgický zásah pod celkovou anestéziou, zvyčajne sa vykonáva pred nástupom prvých znakov dospievania (prvej ruje), vo veku 6-7 mesiacov u mačiek a okolo roka (10-16 mesiacov) u kocúrikov. Tento zákrok je ale možné vykonať kedykoľvek počas života mačky.

 

Pátranie vyhlásené

...alebo čo robiť keď sa stratí mačka

Zistenie, že váš miláčik, vaša milovaná mačička, nie je ani na jednom z obvyklých miest, je pre každého majiteľa desivé.
V takejto situácii je ťažké ovládnuť svoje emócie, ale i napriek tomu je potrebné začať konať.

  

Pár slov k toxoplazmóze
Co je to FeLV, FIV, FIP mačiek?
HCM a PKD

 

 

Cestovanie s mačkou

Cestovanie je bežnou súčasťou života mačky-mačiatka. K cestovaniu s mačkou je potrebné splniť aj základné veterinárne podmienky, ako je očkovanie a povolenie veterinárneho lekára. V termíne cesty musí byť očkovanie platné.